Etykiety

środa, 27 lipca 2011

I ♥ Cupcakes!









 
Ostatnio zainspirowałam się babeczkami! Mam zamiar w niedalekiej przyszłości udoskonalać swoje wypieki. Szkoda, że na ten pomysł wpadłam akurat teraz...kiedy przeszłam na dietę...kobiety ;)

Przepis na najbardziej popularne babeczki w Nowym Jorku

Magnolia Bakery została założona w 1996 roku przez dwie zafascynowane pieczeniem przyjaciółki. Z założenia miała to być niewielka cukierenka, w której można wypić kawę i zjeść ciastko, takie jakie kiedyś piekły amerykańskie babcie.To właśnie babeczkami z Magnolii zajadały się bohaterki mojego ulubionego serialu 'Seks w wielkim mieście'.Cukiernia dzięki serialowi stała się na tyle popularna, że dziś, aby kupić oferowane tam wypieki trzeba ustawić się w długiej kolejce.

Składniki na babeczki waniliowe z Magnolia Bakery:
książka przepisy Magnolia Bakery2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku
½ łyżeczki sody
115 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Lukier masłowy:
115 g miękkiego masla
3-4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.
Masło ubijać mikserem na średnich obrotach do czasu, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawać cukier, ucierając do czasu, aż masa stanie się puszysta.Nie przerywając miksowania kolejno wbić jajka. Stopniowo (w 3 etapach) dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii miksując do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.

Przełożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór nie więcej niż do 3/4 objętości. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu pozostanie suchy. Upieczone babeczki pozostawić przez ok. 15 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.


Lukier:
Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Stopniowo dodawać pozostały cukier - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty lukier. Ostudzone babeczki udekorować kremem nakładanym za pomocą szprycy do dekorowania ciast i tortów.


Lukier ten może nie przypaść wielu z nas do gustu. Jest bardzo tłusty i słodki. Dlatego też możemy udekorować nasze babeczki jakąś inną, lżejszą masą. Podam przepis na masę na bazie serka.

300 g serka kremowego typu Philadelphia
paczka (250 g) miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżka kakao

Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać kakao i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera, zwiększając stopniowo obroty). Schłodzić przez 1 godzinę.

Powodzenia i smacznego ;)
Alex;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz