Składniki:
* makaron spaghetti (3/4 opakowania)
* puszka pomidorów (całe lub krojone)
* 1/2 lub 1 cebula ( według uznania)
* 3 ząbki czosnku
* bazylia
* zioła włoskie
* oliwa z oliwek
* masło
* sól
* cukier
* opcjonalnie (cukinia, bakłażan, tuńczyk,oliwki)
Przygotowanie:
1.Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (al dente)
2.Po ugotowaniu odcedzamy makaron, a następnie mieszamy z odrobiną masła i odstawiamy.
3.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.Następnie wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.
4.Gdy cebula i czosnek się zeszklą (trzeba uważać, aby nie spalić czosnku) wlewamy na patelnię puszkę pomidorów.
5.Doprawiamy bazylią, ziołami włoskimi, solą i cukrem.
6.Gotujemy około 20 minut, a następnie dodajemy na patelnię ugotowany wcześniej makaron.Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
7.Możemy posypać porcję startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Jest to bardzo łatwy i szybki przepis. A spaghetti jest pyszne. Ja najbardziej lubię z cukinią lub bakłażanem oraz tuńczykiem. Jednak jeśli nie mam tych składników w domu to robię z samych pomidorów i też jest bardzo dobre.
Smacznego!!!
Alex ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz